26 Temmuz 2011 Salı

Fikir hırsızlığı gibi bir şey


Bugün fark ettiğim bir olayı buraya aktarmak istiyorum.
Bildiğiniz üzere sosyal paylaşım sitelerinde herkes birbiriyle bilgi,fikir,anı vs.paylaşabiliyor.Resim,video falan da cabası.Neyse bugün kendi profilimde dolaşırken bir arkadaşımın benim yazdıklarımı,kendi arkadaş kitlesine yutturduğunu gördüm.Hemde aylardan beri.
Aaa benim yazdıklarımı,paylaştıklarımı nasıl sessiz sedasız alırsın hede hödösü yapmayacağım tabii ki..
Ama asıl olarak dikkatimi çeken şey şu ki;içinde bana ait "fikirlerin" olduğu cümleleri de izinsizce alması.
Hadi pek sallamadın onu anladım,şirinlik yaparak falan yazabilir miyim de bari,be insan!
Korkuyorum acaba blog da açmış mıdır kendine buradan kopyala yapıştır diyerek.Blogumu söylemeyeyim bari.
Azıcık kızmakla beraber,garip bulduğum bir olay oldu bu bana.Yani insanın kendi fikri olmaz mı?Hadi olmaz diyelim;noktasına,ünlemine,virgülüne kadar da alınmaz bence,oraları kırpsaymış bari.
Gün gelir de buraya rast gelip okursan sevgili arkadaş,evet kızdım sana azıcık,ama yine de kedi canını senin.

Cutt!

18 yorum:

  1. Gibi bir şey değil, hırsızlık resmen. İnsanların bilimsel yayın hazırlarken bile kaynak gösterme nezaketinde bulunmadıklarını düşünecek olursak, arkadaşınız yaptığını masumca sanıyordur kesin. Keşke bu yazıyı tesadüf eseri bile olsa okumuş olsa da utansa diye geçirdim içimden.

    YanıtlaSil
  2. Taklit edilmek güzeldir. Boşver böyle şeylere kızma ama taklit edeni bu konuda azarlaman yerli bir davranış olurdu. Tatlı bir dille :)

    YanıtlaSil
  3. Burcu, artık o kadar alışmışız ki dediğin gibi, bilimsel makaleleri bile araklayan insanların olduğu bir toplumda yaşadığımız için gayet normal karşılar hale geldik.Bence de okusun okusun :)

    Kaka Kuka,ya ben utandırmayayım diye yüzüne çarpmadım.Sadece benden aktarırken bile yanlış yazdığını,yazılan şeyleri hiç anlamadığını görünce kinayeli bir dille gönderme yaptım.
    "-Yazdığın şeyi anladığına emin misin?Doğrusu şudur." gibisinden :) artık bunu da anlamıyorsa ne diyeyim :) Sanırım dediğin tarzda uyarmış olmuşum bak bilmeden :)

    YanıtlaSil
  4. Gerçi kibraca falan diyorum ama ben son zamanlarda kibarlık edip sessizce kenarına çekilme devrinin sona erdiğini, aksine bilmeyene çalana çırpana bir tokat gibi yaptıklarını vurma devrinin başladığını düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  5. O devir başlasa da,çalan çırpan hep yüzsüz olur tahmin edersin ki :) ne çare..

    YanıtlaSil
  6. :)) Yenilgiyi kabul etmişsin sen . o zaman çalınığ çırpılmayacak şeyler paylaş derim.

    YanıtlaSil
  7. Yok ya o kadar değil ,tepkimi koyduğumu düşünüyorum. öyle de yaparım artık :)

    YanıtlaSil
  8. Ver tabikisi de .. Tepki vermedikçe örümcek gibi etrafını örer senden faydalanırlar. Tecrübe konuşuyor :) Bugünde filozof yanım ayaklandı enteresan işler oluyor bugün bana .. Hayırdır inşallah :)

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Yok, ciddi boyutta olmadığı sürece gürlemem zaten :)
    Aynen öyle maalesef :/

    YanıtlaSil
  11. zamanında benim de blogumdan da yazılar alınıp başka yerlerde "evet ya şöyle oldu böyle oldu onun üstüne yazdım" tarzı cümlelerle ve hikayelerle desteklenip sanki kendisi tarafından yazılmışcasına paylaşılmıştı. (cümleye gel(: )

    ama maalesef bu oluyor. yani bazı insanlar kendi fikirlerini üretemedikleri gibi kendilerine has cümleler de kuramıyorlar. bunun önüne ne bundan 10 sene önce forumlar modayken geçebiliyorduk, ne de bundan 10 sene sonra başka şeyler moda olduğunda geçebileceğiz.

    gerçek hayatta bile, iş yaşamında örneğin, insanlar senin fikirlerini çalıp seni çiğneyip bir basamak üste geçebiliyorken sosyal paylaşım yerlerinde yapılan hırsızlıklar daha bir masum kalabiliyor.

    bu tip şeylerle karşılaşınca artık "ehe anonim oldum beeeennn" diye gülüp geçiyorum. üzme tatlı canını. çünkü o fikirlerden, o cümlelerden sen de daha tonla var. onların elindeyse sadece alıntılar...

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle hoş geldin :)
    Müthiş bir kapanış cümlesi yazmışsın hayran kaldım :)
    Haklısın şimdiye kadar bunun önüne geçemedik,bundan sonra geçmemiz de biraz zor gibi gözüküyor..Zaten ilk gördüğümde sinirlenmiştim ama ben tavır takındığım halde bu tutumuna arada sırada devam ettiği için artık kızamıyorum bile..komik bile gelmeye başladı yavaş yavaş :) klonumu görüyor gibi oluyorum :)
    Ne yapalım artık herkesin fikri de ,fikirsizliği de kendine (:
    Hiçbirimizin bu sorununun ciddi boyuta ulaşmaması dileklerimle..

    YanıtlaSil
  13. Fazlasıyla anlayışlı birisin ! cidden de gibisi yok, hırsızlık bu. Hatta rujunu falan çalsa daha iyiymiş, bir de kendisininmiş gibl yazması tahammül edilemeyecek bişey bana göre...

    Elbette gidip de yazımı çalmışsııın diye çirkefleşcek halin de yok ama bir konuş bence çiçeğim.

    YanıtlaSil
  14. ya aslında ben bu yazıyı mayıs ayında yazmıştım :) ama blogum bana oyun oynuyor sanırım :) mayıs ayındaki kayıdı gelip buraya koymuş :) anlam veremedim bir türlü :)

    işte bu yüzden,bunca zaman geçtiği için sanırım daha da sakin bakıyorum :) bir ara dokundurarak tepkimi belli ettim.anlayıp kesmişti,sonra yine başladı,şimdi yine kesti :) bakalım bundan sonra ne olacak :)

    YanıtlaSil
  15. Ahah o da güzel =) neyse en azından o kadar da yüzsüz değilmiş... Aslında seni kopyalaması senin gururunu okşayacak bişey belki de olaya bu açıdan bakmak daha iyidir...bilemedim ben de :)

    YanıtlaSil
  16. ben de bazen böyle düşünüp,sinirimi atmaya çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
  17. Nilcimmmmmm,

    Çok hızlı dolanıyorum ama okudum yazını. Çok şaşırdım doğrusu. Ama birileri alıp yayınlasa bile milyonlarca sayfanın arasından nasıl tespit edilebilirler ki. Sen denk gelmiş görmüşsün iyi olmuş. Ben olsam, iki güzel kelam ederdim ona. Üslubumu bozmadan, kafasına kafasına indirirdim kelimelerimi, bakalım onları da paylaşabiliyor mu? ^^

    Özlemle,
    Luna

    YanıtlaSil
  18. Canım Luna, özlemiştim seni iyi ettin uğradın tatil arası buraya da :)
    Biraz daha ileri giderse benim de yapacağım o olacak anlaşılan..İleri gitmemesini temenni ediyorum şimdilik :)
    Sevgilerr :)

    YanıtlaSil